woensdag 4 mei 2011

Vraagt zich af

waarom die jongste van ons ook al met die rrrrrollende Gentse rrrr begint te spreken...

Er moet hier toch ergens iets in de lucht zitten, 'zu'.

Hoe hilarisch is het niet dat 2 West-Vlamingen samen, zo 3 schattig Gents sprekende kindertjes voortbrengen.
En hoe hard ze soms hun best doen, ze kùnnen geen West-Vlaams.

Versta mij niet verkeerd; dat sappig Gents heeft iets.

Maar toch vind ik het zo bizar dat Pol ook een echte Gentenaar wordt: hij hangt meer dan de helft van zijn tijd aan mijn (zelfgemaakte) rok.

Is er daar eigenlijk al eens onderzoek naar gevoerd?

9 opmerkingen:

spiegel aan de wand zei

Hier net hetzelfde fenomeen. De 3 van de 4 die al kunnen praten, spreken met een gentse r, wij allebei niet. Bizar. Ik geef die van mij alvast op voor de steekproef als het ooit tot een echt onderzoek komt.

Oontje zei

Haha, wij vragen ons dat ook af. Wij zijn ook twee West-Vlamingen, de verzorgsters in de creche spraken niet met de Gentse 'r' en toch...
Naar het schijnt is deze 'r' de makkelijkste en beginnen veel kinderen met die 'r' en leren ze nadien de rollende 'r'. In Gent dus niet. Al kan onze oudste ook wel perfect met de rollende 'r' spreken. Tot grote hilariteit van de andere twee.

Gaëlle - fabriccity.be zei

"mohow zeg" tis hier vantzelfde hoor. de r is hier ook op zijn gents bij de dochter en ik ben ook van west-vlaanderen, papa is wel van hier maar die spreekt niet met een gentse r!

hotelmama zei

Wij zijn twee Brabanders en waren ook zeer verbaasd over de uitspraak van onze drie kinderen. Maar nooit zo als toen de jongste als driejarige op de kermis ineens riep "oh kijk poerkes", ook met die gezappige Gentse tongval. Noch het woord, noch de tongval hadden wij hier in huis ooit al gehoord.
En die "r" dat hebben heel veel kleuters hé, inderdaad omdat dat makkelijker bekt.

Je SuPoZe zei

Aha, is dat echt iets wat veel kleuters hebben? Daar had ik geen weet van. Tiens, tiens.

Mme Li zei

Zo herkenbaar ...

Janina Modaal zei

Raspende Gentse r, hoera!
:)

En het gaat er nooit meer uit hoor :).
Ik heb een vriendin die dat probeert, voor haar acteursopleiding, maar dat klinkt echt als een chinees die italiaans leert.

de Oontand zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
de Oontand zei

Hier ook van dat. Toen ik bij de onthaalmoeder de andere kindjes bezig hoorde, viel plots mijn frank dat 'Nora' in het Gents wel erg plat kan klinken. 'Noortje' gelukkig heel wat minder...