vrijdag 3 september 2010

Koninginnenpasteitje


13 jaar geleden werd ik overtuigd door Lief om geen vlees meer te eten.  Zo'n enorme moeite kostte het niet, ik verafschuwde de meeste vleessoorten (zoals in : "moeder mixt biefstuk/kotelet - draait het door mijn patatten - prop het in mijn mond - mond afvegen en alles in servet deponeren - richting toilet - doorspoelen", en dat bijna elke dag opnieuw).

Ik vond het dus niet erg dat Lief 'het' vroeg....

Daarna kregen we het lumineuze idee om wekelijks een groentenpakket te verorberen. Het was eens iets anders dan dagelijks paprika, courgette, champignons en wortel in een ander recept gieten. Toch viel het niet mee om in den beginne al die 'vergeten groenten' ook effectief te verwerken. Toen is mijn zoektocht begonnen naar lekkere recepten. En ik heb enkele pareltjes gevonden die ik maar al te graag mee deel!
Hier komt de eerste:

Hebt u ook soms van die maaltijden waarbij u het ge-mm  niet kunt onderdrukken? Wel, deze avond was het van dattum : het vegetarisch koninginnenpasteitje.

Het recept staat op een oud, gekopieerd, afgeknipt, vuil stukje papier. Ik heb geen flauw idee meer waar ik het ooit ben tegen gekomen. 

Ingrediënten :

Bereiding:
- venkel in kleine reepjes snijden en beetgaar koken in een pan (klein beetje water met groentebouillon), kookvocht houden.
- champignons in kleine schelletjes snijden en aanbakken, besprenkelen met halve citroen, vocht sparen
- tofu in blokjes snijden en aanbakken (vocht uit verpakking sparen)
- venkel, champignons en tofu samen in een grote pan smijten, al het vocht erbij en laten garen
- sojaroom erbij en laten inkoken
- videetjes langzaam opwarmen in oven
- vuur uitdoen en verse kervel (veel! - geeft het mm effect), peterselie, bieslook, lava bijvoegen
- opdienen met zelf gesneden frietjes of puree.


Smakelijk!

9 opmerkingen:

Kelly - Ma vie en vert zei

Mmmm, dat recept is toegevoegd aan mijn lijstje! Alvast bedankt, ik ben bijna zeker dat het ons zal smaken :)

TweeMeisjes zei

Bedankt voor het delen. Moet ik zeker eens proberen. Ik doe ook mee met de actie, dus we kunnen parels uitwisselen!
Ik hoop wel dat ze gauw een blog maken om al het lekkers op te zetten. Dan vinden we het later wat makkelijker terug.
Tot lezens

Je SuPoZe zei

@ Liesbet: de website bestaat al, er staat een link in de eerste zin van mijn bericht - Bio de Janeiro

Janina Modaal zei

Mmm, bedankt voor dit heerlijk receptje!
Morgen post ik het op de blog!

Unknown zei

Dat ga ik zeker eens uitproberen. Ben echt van plan om het vlees af en toe te laten en September Veggiemaand komt dus net van pas.
Maar wat moet er gebeuren met dat ei uit de ingrediëntenlijst?

Je SuPoZe zei

@P: het ei heb je nodig om je bladerdeeg mee in te strijken. Ik gebruik vidés en dan heb je dit niet nodig.

Anoniem zei

Jammie!

Maar ... is dat daar een glas water bij friet? ;)

Unknown zei

Klaargemaakt en heerlijk, smakelijk verorberd.
Zelfs Bert, den anti-anti-anti-vegetarische oerklassieke Belg moest toegeven dat het best wel lekker was.
Ook Janne vond het heerlijk.
Stien vond dat 'groen' maar vies. Zucht.
Mijn eerste zelfklaargemaakte vegetarische gerecht was een succes!

Je SuPoZe zei

Proficiat P! Ben blij dat het gesmaakt heeft. Wij vinden dat hier overheerlijk, maar je weet nooit wat anderen er van zullen vinden.