woensdag 30 november 2011

Plassen in de goot met het Kruidvat

Ik heb het beloofd aan hun klachtentelefoon : ruchtbaarheid maken.

Na de schoolgaande kinderen afgezet te hebben, wil ik enkele cadeautjes kopen in het Kruidvat. Ik ben nog maar juist binnen of Pol (gisteren 2,5 geworden) zegt dat hij pipi moet doen. Geen probleem, dacht ik, ik vraag het snel aan de kassierster.

"Tgo mevrouw, wij mogen dat niet meer doen van de bazen, mensen naar het toilet laten gaan"
" Maar 't is een kind dat juist proper is!" (dikke pluim voor Pol, want na de vakantie mag hij naar school en zo heeft de juf er een proper kindje bij)
" MAMA, PIPI DOEN!" spring, spring, huppel, huppel

Ik neem hem gauw mee naar buiten (drukke Brusselsesteenweg in Ledeberg) en zoek een goot waar geen auto op staat geparkeerd. Ik wil die mensen niet ambeteren met een bevuilde auto en zij kunnen ook niet weten dat mijn kind in het Kruidvat niet mag plassen en het dus op straat moet doen.
Na een paar tientallen meters vind ik een plaatsje, maar daar zoeven de auto's zo snel voorbij dat ik hem niet over de straat durf te steken. Dan maar vlug de zijstraat in. Oef, hij is er vanaf!

Terwijl ik terug loop, begin ik een beetje te koken van ongeloof dat ik anno 2011 in België mijn kind op straat moet laten plassen. Dus ik loop terug naar binnen en maak een scene voor de ganse winkel.
De winkeljuf staat er een beetje verweesd bij, de klanten draaien hun hoofd onze richting uit.
Ik krijg uiteindelijk het nummer van hun klachtendienst en de steun van de omstaande mensen.

Deze namiddag bel ik hen op het nummer : 0800 99244. Ik krijg een dame die me volgende uitleg geeft. Even een korte samenvatting:
"Inderdaad wij hebben de policy om niemand naar het toilet te laten gaan. We vinden het zeer vervelend voor u, maar het is zo. Ik maak een nota op en klasseer die. In de nabije toekomst zal hier niets aan veranderen. Maar kon u dan niet naar een andere winkel gaan om uw kind te laten plassen?"


Dhu!!Ik heb afgesloten door te melden dat ik al mijn sociale netwerken zou gebruiken om hier ruchtbaarheid aan te geven. Hier kan ik toch even niet bij!

PS: Gelukkig zijn er nog wc-vriendelijke winkels zoals de Fnac, de Carrefour en zo meer. Ik weet waar ik in het vervolg (niet) moet zijn.

Edit: lees het commentaar van Elke op de Volt aflevering

Edit2: ik ben niet de enige, maar Kruidvat trekt er zich niets van aan. Het Nieuwsblad

25 opmerkingen:

MissPatee zei

Ik heb jaren in Fnac gewerkt! Wij moesten een soort van "selectie" maken... Het is te zeggen: kindjes, zwangere vrouwen, ouderen, andere mensen met een probleem en mensen die echt echt echt echt niet meer konden wachten mochten we laten gaan! Eigenlijk ben je verplicht om dit te doen...
Ik snap wel dat je je toiletten niet voor iedereen zomaar wilt open stellen omdat er echt wel vieze voze dingen gebeuren soms en sommige mensen echt weinig respect vertonen!
Maar kinderen niet laten gaan is echt een grote zware schande!!!
Om nog maar te zwijgen over de vriendelijkheid van het meeste Kruidvat personeel...

Gaëlle zei

you go girl! Ik heb het nog niet meegemaakt, meestal zijn de verkoopsters waar ik het voorhad heel begripvol als ze zien dat het voor een kindje is.

spiegel aan de wand zei

Laat ons een lijstje maken van kleutervriendelijke winkels in het Gentse, met als 1 van de belangrijkste criteria 'mag het kind hier plassen' (ik wil er gerust voor betalen). Meer zelf, laat ons een comité opstarten dat jaarlijks een officiële labels toekent aan kindvriendelijke winkels.
Of analoog met het caféplan van Gent: het WC-plan. Waar in Gent centrum gingen mijn kinders al plassen: Hema en Inno (te betalen), Torfs, Standaard boekhandel (op de Kouter, de andere ken ik niet), nog op de Kouter in de ondergrondse parkeergarage, winkels van kinderkledij (F&G, F&F, MJJK). En waarschijnlijk nog een hoop vriendelijke plaatsen die ik hier nu vergeet. Nog interessant om op je route te hebben: toiletten in de Zuid, in de bib, in het Vleeshuis, het designmuseum, de toeristische dienst in het belfort, openbare toiletten aan het baudelopark. Voila, plannetje al een beetje gevuld.
Jeetje, nu lijkt het alsof ik heelder dagen niets anders doe dan met mijn kinders gaan shoppen.

IeneMiene zei

Schandalig jong! Hebben die dan zelf geen kinderen misschien?

kamielandodille@hotmail.com zei

Grrr. Een jaar of wat geleden heeft een andere blogster ook zoiets in Gent meegemaakt bij de DiDi!
Wat een 'policy'.
Nog een plasplekje in Gent: bij de parkeergarage naast de Ava, dicht bij de Kouter.

Fam zei

Ewel ik heb dat een paar jaar geleden ook meegemaakt. Ik ging met mijn zus naar het Kruidvat in Lochristi en (sla me dood, ik weet niet meer wie) dochter 1 of dochter 2 moest ook HOOGDRINGEND plassen. De eerste verkoopster zei dat ze dat niet mochten toestaan en gaf niet toe ook niet te overhalen dat het een kind is die net proper is en dus echt niet misbruik zal maken. Geen effect, mijn zus klampte de volgende verkoopster vast en die wou (met enige tegenzin) toch mee naar het toilet met dochter en zus.

Tis een schande!!!! Een kind dat net proper is of het aan het leren is weigeren om naar het toilet te gaan. Wat zouden die nu kunnen misdoen?

Kzal het es posten op mijn blog ook! Een anti Kruidvat campagne ;-) (allé toch voor het niet gebruiken van het toilet)

Oon zei

Bij Colruyt maken ze anders ook nooit een probleem. Niet dat ik daar nu nog gebruik van moet maken, maar het kan wel. En met de glimlach.
Bij JBC kan het ook zonder probleem.

Polkadotjes zei

Bij Mertens in Melle is er zelfs een 'klanten'toilet.
Ook bij Fred en Ginger werd een hoogdringend toiletbezoek ons al zonder problemen toegestaan. Het kan idd ook in de JBC, Delhaize (Ledeberg), Colruyt, Fnac,...

Ik kreeg een overtuigende njet in het naaiwinkeltje op de markt in Ledeberg. Alhoewel ik daar 'vaste' klant ben, mocht mijn 3 jaar oude dochter toch geen gebruik maken van het toilet. Daar sta je dan...Ik moest maar bij de kapper gaan aan de overkant. Alle zeg. Ik moet zeggen dat ik sedertdien niet meer ben geweest.

Creatinneling zei

zalig om te lezen!
mijn dochter heeft bij kruidvat al in haar broek geplast omdat ze niet mocht gaan (22 maanden was ze)
het is echt niet te doen!

hoewel ik het ook wel een 'beetje' snap vind ik een policy voor peuters toch echt noodzakelijk!

EMMA EN MONA zei

Dit is de reden waarom ik een goed jaar geen kindjes meer meenam naar winkels en er dus zelf ook niet geraakte! Ellendig, zeg!

de Oontand zei

Verkopen ze daar geen potjes? Volgende keer pak je er gewoon één uit het rek, laat je Polleke daarop plassen en vertrekt.

Anoniem zei

Ik was vaste klant in de groentenwinkel bij ons in het dorp "Davids tuinweelde". Toen ik een medicijn moest innemen waardoor ik nogal snel naar het toilet moest voor een "grote boodschap" werd mij dat geweigerd. Ik ga nu natuurlijk naar een andere winkel!
Lieve, Boortmeerbeek

Nele zei

Ongehoord.

Even een andere boeg?
In de dardennen moest ik zelf eens dringend naar het toilet en mocht niet want ... ze hadden geen toilet.

Wat een originele uitvlucht, dacht ik -als Vlaming.

Maar het was waar, ze konden bij de buren binnen (privé) en maakten daar gebruik van het toilet.

bohemienmama zei

eigenlijk zou het kind in kwestie het ineens per ongeluk in zijn/haar broek moeten doen, hopelijk met een plas op de grond als resultaat, die dan opgedweild moet worden door het personeel...dan zullen ze wel spijt hebben dat ze dit wc bezoekje verboden hebben...langs de andere kant weet ik zeker dat menslievende verkoopsters het eigenlijk liever wel zouden toestaan, 1omdat ze dat zelf ook wel zielig vinden, 2omdat ze eigenlijk het lastige jobke van hun baas krijgen om zo beu te doen tegen de mensen, terwijl ze dat tegen hun zin moeten zeggen, want ze weten dat er mensen gaan op reageren, terwijl zij er eigenlijk niets kunnen aan doen...

ruimtevisser zei

Ik vind eigenlijk dat de stad zelf ook voor een paar openbare (verzorgde) toiletten zou moeten zorgen! In Hasselt, waar ze toch zo fier zijn op vanalles en nog wat, is er bij mijn weten geen enkel.

Je SuPoZe zei

Enkele bedenkingen :
- inderdaad een verkoopster kan er niets aan doen dat ze zulke regels krijgt opgelegd van bovenaf. En als ik dan lees dat er consequenties volgen als ze toch hun hart volgen, dan pas word ik woedend. Ik klaag echt wel het Kruidvat aan en niet de personen in kwestie.
- ik kon idd Pol in zijn broek laten plassen om dan lachend toe te kijken hoe ze dit opdweilen. Maar nadien moest hij wel mee in de auto ofwel in een natte broek (dan is mijn zitje ook vuil) ofwel in zijn blootje ('t is geen zomer meer).
- gelukkig zijn er meer winkels waar kinderen wel mogen plassen. Zo verzuurd is de samenleving dan toch niet!
- ik heb toch besloten om niet meer naar het Kruidvat te gaan. Dat doet me er aan herinneren dat ik me moet uitschrijven voor hun nieuwsbrief...

Mamasha zei

Dees gemist. En ik voel weer wat ik voelde toen Nils bij Didi in de Veldstraat gewoon niet mocht gaan. Hij was net 2 jaar. Ge hebt op uw blogbericht gelukkig geen reacties gehad gelijk ik toen...

madebykk zei

Ik had het ook al eens voor bij Hema.

MiNiNi zei

Een schande! Waar ze naar mijn ervaring wel het toilet door kindjes laten gebruiken: Colruyt, Brantano, Aldi. Algemene regel ok, maar een uitzondering voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en ouderen moet toch kunnen! Ik wil daar ook best voor betalen.

mijnmamaheetzoet zei

Ik herken dat gebekvecht. Op sommige plaatsen zeggen ze u bij welke concurrent je wel naar het toilet kan.

Annelies zei

Is het probleem niet eerder 'er zijn geen openbare toiletten'?
In de winkel waar ik werkte zijn de (personeels)toiletten boven in het magazijn, dus moet er een verkoopster mee. Soms sta je maar met 2 in de winkel, en kan het voor problemen zorgen voor je eigenlijke job nl verkopen en niet mensen naar toiletten begeleiden.
Al snap ik als mama ook het andere probleem hoor. Het is klantvriendelijk als een winkel een klantentoilet voorziet, maar ze zijn het nu eenmaal niet verplicht...

Liesje zei

Heb het ook meegemaakt in de Hema, niet met kind, maar met bijna-op-bevallen-staande-buik.
Of ik aub naar het toilet mocht, nee dus... Schandalig!!!

Anoniem zei

ik heb nog gewerkt als verkoopster, en gelukkig mochten de klanten maar op één werkplek van onze w.c. gebruik maken. want als er weer eentje naast de pot mikte, moesten wij het wel opkuisen.
verkoopster, 't is een strontjob.

Creatief Geklungel zei

Mijn zus heeft nét hetzelfde voorgehad met haar zoontje. Ook in het Kruidvat (eentje in het Antwerpse)! Tijdens de solden (en ze had zich niet ingehouden) heeft ze haar bomvolle mandje aan de kassa neergekwakt en is, kompleet misnoegd, de winkel uitgegaan om hem op de parking te laten plassen. Niemand van de familie is sindsdien nog in Kruidvat binnen gewandeld...
En een nichtje heeft het met haar zoontje in een andere winkel voorgehad, ook net droog, deed hij superflink zijn broekje af en plaste tegen de kassa. Wist dat kind veel dat zijn moeder ruzie stond te maken over het gebruik van de wc! ;-)

kaketoetje zei

heel jammer om te horen. Ik werk in kruidvat Eeklo en wij laten kindjes en zwangere vrouwen wel naar het toilet gaan bij ons in de winkel. Ouders mogen wel niet mee in ons magazijn. Maar wij zorgen er dan voor dat de kindjes met gewassen handjes na het plassen terug naar mama of papa kunnen! Misschien zijn wij een uitzondering...