zondag 31 januari 2010

Rijsel aka Lille

Ben nog even aan het afkicken van een ongehoord gezellig romantisch kinderloos weekend met Lief in Rijsel.

Als voorbereiding had ik wat gegoogeld en geblogd om leuke tips te pakken te krijgen. Ik heb zodanig veel sites bezocht dat ik niet meer kan opsommen wat ik waar gevonden heb.
Hier een verslag met handige tips voor mogelijke Rijsel bezoekers :

Vrijdagmorgen trein genomen naar Rijsel en bagage afgezet in het Novotel (ik zocht een gezellige B&B, maar die was onvindbaar). Dit is al een eerste aanrader (je moet wel een super last minute boeken anders is dit -voor ons toch- onbetaalbaar) : zeer goede bedden en hoofdkussens, geen lawaai-insijpeling in de kamers, deftige gordijnen (geen lichtinval, dus lang uitslapen), geen geurtjes in de gang, fitness (we hadden sportkledij mee, maar het is er toch niet van gekomen), ongelooflijk lekker ontbijt (maar wel duur), op 5 min. stappen van het station en binnen de 10 min. in het oude stadsgedeelte. Dit is ongetwijfeld het meest luxueuze hotel waar ik al in geslapen heb.
 

Vrijdagmiddag gegeten in een lekker biologisch cafétje : Café Citoyen (7 place du Vieux marché aux chevaux). Het interieur trok op niet veel, maar het eten was lekker, man! En bovendien ging er een briefje dat hun elektriciteit 100% uit groene stroom komt (dan neem je de gescheurde lampenkapjes er wel bij). 
En zie je het kapotte dekseltje van ons soepkommetje...

Vrijdagnamiddag rondgestruind in het oude stadsgedeelte en een mooie buit binnengehaald :
Zie die details : knoopjes, echte garen rond de spoeltjes,... en hij is superhandig om te dragen... en er kan zooooooveel in...

Vrijdagavond lekker gegeten in de rue de Gand. Dit is dé restaurantstraat van Rijsel. Ik had enkele namen opgeschreven en Au Vieux de la Vieille is het geworden. Man, man, man, die zelfgemaakte garnaalkroketten waren om je vingers van af te likken... Ook het interieur was knus (en het was niet eens zooooo duur).
  

Zaterdagmorgen en -middag terug in het oude stadsgedeelte rondgelopen.  En alweer veel mooie prulletjes gekocht...

Daarna nog een 'spinaziethee en een geroosterdenotenthee' gedronken om terug op kracht te komen bij Cha Yuan. Dit is een theehuisje waar ze enkele honderden soorten thee hadden (te veel en te moeilijk om zelf te kiezen, dus maar raad gevraagd aan de dienster, vandaar de rare theekeuze - Lief beviel het niet zo, ik vond dat wel eens speciaal).
 

Zaterdagavond toen de winkels sloten (vrijdag om 19u en de zaterdag om 19u30!!) zijn we fingerfood gaan eten bij Au bout des doigts (5, rue St Joseph). Leuke belevenis om allemaal kleine porties te krijgen met andere smaken (zowel bij cocktails, hoofdgerecht, kazen en desserts). Ook het interieur met flashy roze muren was de moeite waard.

Zondagmorgen wilden we nog vlug een ontbijtje meepikken bij Paul, maar we kwamen tot de conclusie dat er enkel nog de winkel was en geen eetgelegenheid meer - gesloten sinds 30 december 2009 (jammer, een aantal jaren geleden had ik daar nochtans lekker gebruncht met een aantal vriendinnen).

Dan de trein op richting kindjes... 't Is zalig om weg te gaan, maar even leuk om terug thuis te komen. Lille is alvast een aanrader.

I did it...

Twee minuten geleden : type kiezen, adres ingeven, nummer Visa intikken, een druk op de knop en GO!

Een minuut geleden: toch een bonkend hart ... nu aan Lief vertellen...

Tien seconden geleden : 'Dus je gaat echt door met je hobby! Allé goed hé.'

Juij, hieperdepiep, olé, hip hoi, kriebels in de buik!!!

Nu in blijde verwachting van mijn Brother NV 10 A. Ik kan het bijna niet geloven.

zondag 24 januari 2010

Start to bike.

Nu het wat warmer wordt, begint het tijd te worden om de fietsen klaar te maken...
Kettingen smeren, remmen testen, lichten controleren en fietsstoeltjes installeren zijn de taak van Lief, een beetje 'pimpen' mag ik doen (wat zijn de taken toch (h)eerlijk verdeeld bij ons!). 

donderdag 21 januari 2010

Ziekjes...

Vandaag is mijn weekend een halve dag vroeger begonnen (ja, sowieso moet ik de vrijdag niet werken - luxe!) : mijn onthaalmoeder belde Lief, Lief belde mijn werk, mijn werk verwittigde me, ik belde terug naar Lief (want ik merk dat ik het nr. van de onthaalmoeder niet bij heb) en ik kwam te weten dat Po al de hele ochtend geweend had. Of ik Po niet kon afhalen... 

Dju, dju, dju. Het is nooit fijn als je weet dat je collega's je dan moeten vervangen. Maar het is ook niet fijn dat Po zich niet goed voelt. Ik dus naar huis.


Nu ligt hij te ronken in zijn bedje en heb ik tijd om het pakje open te maken dat vandaag per post kwam :


Helemaal zelf gemaakt  gekocht bij Sloppop.
Straks probeer ik nog een foto te posten van Po in het broekje. Als het ventje wakker en niet meer ziekjes is.

zondag 17 januari 2010

Lazy weekend

Dit weekend is een van de weinige weekends waar we echt niks, niks, niks gepland hadden. En het was eens zalig! Dus was er veel tijd om te shoppen, te 'nieuwjaardrinken' en te 'bricoleren' .

Het begon de vrijdag : naai/kletsdag met Polkadotjes, Bombombilla en de allerkleintjes. Heerlijk om samen iets te doen.

Project 1 : Toen ik bevallen was van Po heb ik van mijn collega's een borstvoedingsschort gekregen. Een super handig lakentje waarmee je zeer discreet overal (ja, echt overal : zelf aan tafel naast uw schoonpa!) borstvoeding kunt geven. Ik ben niet echt preuts, maar het was (zeker in de zomer, want schaars gekleed) een handig hebbeding. Aangezien een vriendin ieder moment kan bevallen en ik zo heb 'geboft' met mijn BV-schort, wou ik er haar 1 cadeau doen. De echte van in de winkel vond ik wel heel duur (45 euro voor een lapke stof met een beugel), dus had ik een project. En eigenlijk was het heel simpel te maken. Ik bekeek gewoon de mijne en deed het na. Het kan ook volgens deze tutorial.

 

Hierboven op de foto's staat de afgewerkte versie. Maar midden in de namiddag begaf mijn machine het : zelf zonder op mijn naaivoet te duwen, raasde de machine maar door. Einde van de naaifun...

Gelukkig is Lief er dan nog. Mijn Handige Harry heeft 's avonds eens alles open gelegd en gekeken wat er scheelde. De zaterdagmorgen vlug naar de winkel om het vervangstukje en hupsalakee, ik kon alles afwerken (na het shoppen .... F&G - 60%!).

 


Project 2 : In de zomersolden had ik een mooi, (te) simpel Limo-pakje gekocht voor Po. Dit moest gepimpt worden. Er werd een motiefje opgestreken, maar het bleef niet plakken. Toch een gedeelte ervan... En ik kreeg wat er aan bleef plakken er niet meer van. Het was dus mislukt.
Nu merkte ik dit weekend dat het zijn maatje was (74) en ik het dus dringend moest bekijken, want anders werd het misschien te klein. Toen kwam het 'bad sheep' op mijn scherm voorbij...

En zie : Po kan zitten (en is deze avond -tijdens zijn fotoshoot- tegen de lavabo gekletst met zijn lip...sorry!)

Project 3 is nog altijd bezig en frustreerde me deze namiddag : nog wat vilten donuts, spaghetti en meer. Ik had de verkeerde werkvolgorde waardoor het niet lukte (kwam het door de nieuwjaarsdrink???).

donderdag 14 januari 2010

Peperkoekenmannetje

Lang, lang, lang geleden kreeg Su een receptenkaartje, een mengkommetje en een peperkoekfiguurtje.

Je en Su vroegen al ettelijke malen om daar eens iets mee te doen.
Telkens ik er aan wou beginnen, had ik toch een of ander ingrediënt niet in huis. Tijdens de kerstperiode kocht ik dan maar een voorverpakte rol peperkoekdeeg in den Ikea.

Toen ik gisteren keek naar de vervaldatum en zag dat ik die dringend moest gebruiken, hebben we dan eindelijk de peperkoekenmannetjes (e.a.) gebakken.woensdag 13 januari 2010

Orde en netheid

Ja, ja, zo ligt mijn naaigerei er dus bij...Maar ik heb geen plaaaaaaats (grrrrrr uit frustratie!!!)
Ok, orde is niet mijn sterkste kant (je zou mijn kleerkast eens moeten zien, daar durf ik zelf geen foto van te nemen) maar ik heb nood aan mijn eigen naaihoekje.
Ok, er zijn plannen maar we gaan pas volgend jaar het 2de verdiep aanpakken, dus zal ik nog een jaar mijn gerief in de hoek smijten!

maandag 11 januari 2010

Creatief met fruit

Naar aanleiding van dit filmpje, wil ik daar wat reacties bij geven :

- Super zalig mega filmpje! Ik ben al aan het dagdromen over de veggiedag bij ons op school en dan heb ik toch al mijn inleiding (nu nog directie en medecollega's overtuigen...).

- Lief en ik eten beiden geen vlees. De kinderen eten 1 maal in de week vlees op school, bij anderen en als ik het koop tijdens vakanties (meestal biovlees). Ik durf de kinderen niet zonder vlees op te voeden (stel, stel, stel...dat ik nu iets mis doe en ze houden daar later iets aan over...) EN ze moeten later zelf beslissen wat ze gaan doen en waarom.

- Ik ben soms nogal een freak als het op gezond eten aan komt : de kinderen mogen geen boterhammen met confituur of choco mee doen naar school, ook fruit wordt in de boekentas gestoken (en jawel ook een koek - ik ben nog altijd menselijk...), iedere dag komen er verse groenten op tafel, soep in de winter zit voooooool met vitamientjes, als ze ziekjes zijn krijgen ze een vitamineshot van vers fruitsap, ze moeten van elke groente proeven (en hun lievelingsgroente is spruitjes, echt waar) enz.

- Daarom wil ik voor de verjaardagen ook altijd een redelijk gezonde traktatie meegeven. Hieronder wat foto's van hun vorige verjaardag (dit jaar zitten ze beiden op een nieuwe school en kan ik het concept nog eens gebruiken).vrijdag 8 januari 2010

Vogelwand

Al bijna 2 jaar ben ik van plan om ons fietskot op te vrolijken met vogelhokjes en vogeltjes. Tot nu toe hing er 1 schamel hokje met een vogeltje dat bijna onzichtbaar was. Van een verzameling kon je niet echt spreken...

Tot gisteren : Lief kwam thuis met 3 nieuwe vogelhokjes. Een cadeautje voor mij!   'Nu kan je er eindelijk aan beginnen. Je praat er al zo lang over, maar er gebeurt niks. Dus zal ik je wat helpen!' 
Is hij geen schatje!!! Ik was blij gelijk een klein kind.

Deze morgen heb ik ze dan maar meteen opgehangen: nagels waterpas in de planken geslagen (en geen rekening er mee gehouden dat het gaatje van die hokjes toch op verschillende hoogtes zit.... dus zinloos) en een verloren papegaaitje in het hokje gepropt (ondertussen ook wat zaadjes buiten gaan strooien voor de echte vogeltjes die nu geen eten meer vinden - doet me eraan denken dat ik ook zeer dringend moet opzoeken hoe je van die zaadbolletjes maakt om in de bomen te hangen).Het oogt nog altijd miniem en er moeten nog meer vogeltjes komen, maar het is sowieso al leuker. Ok, als het voorjaar aanbreekt struin ik alle rommelmarkten af. Of als ik toevallig toch eens in 't stad geraak, ga ik ook daar rond snuisteren.PS : Hoe komt het toch als de strijk staat te wachten dat er opeens zoveel andere dingen interessant blijken te zijn (zoals de blog aanvullen met akkefietjes)???

Nieuw en beter

Nu ik wat meer naai,
nu het solden zijn,
nu ik slechts 1 steek uit mijn naaimachine haal,
nu zelf Lief akkoord gaat, 
is het misschien tijd om een nieuw exemplaar te kopen.

Aangezien ik nog altijd een beetje leek ben in de naaiwereld, weet ik begot niet welke machine ik moet kopen.
En zo durf ik niet naar een winkel te gaan (en welke winkel?).
Alle tips zijn welkom!

donderdag 7 januari 2010

Smakelijk


Na uren foto's kijken over felt food (o jee, sommigen zijn echt origineel!), ben ik aan de slag gegaan.


De eitjes, het spek en de (volkoren- want had geen lichter bruin) pasta had ik al eens bij polkadotjes gemaakt (en ook cadeau gegeven - wat zalig gemakkelijk!).

Aangezien Je en Su en hun vrienden tegenwoordig uren aan een stuk koffie en thee aan het zetten zijn (met hun Kitty waterdoorloper), vond ik het een goed idee om ook theezakjes en koekjes te maken. Ik weet niet of het echt duidelijk gelukt is (Su wist alvast niet wat ik maakte. Dat belooft want het is een cadeautje voor haar vriendin). Nu ja, het is te laat want het staat al ingepakt klaar. Naast haar valiesje, want ze gaat uit logeren bij haar vriendinnetje.

dinsdag 5 januari 2010

Getimed

Omdat ik niet kon stoppen met naaien, omdat het al 17u15 was, omdat het nog een drukke avond ging worden (want badavond en Lief vertrekt om 19u) moest ik een 'snelle' maaltijd klaar maken. Ik eet zeer graag, dus moet het ook lekker zijn.
Dit receptje dat klaar is in 13 minuten moet ik wel delen (Je en Su hebben beiden een 2de portie gegeten en dat gebeurt hier niet zo veel).
En bovenal het is een gezonde, evenwichtige, vegetarische maaltijd!

In huis : 
Pasta,
spinazie (diepvries),
room (soja),
pijnboompitten (maar vandaag waren het cashewnoten mmmmmmm),
pezo, nootmuskaat,
parmezaanse kaas.

Bereiding :
pasta koken,
spinazie opwarmen,
room erbij,
kruiden erbij,
groentenmengsel bij pasta doen,
cashews en kaas erover strooien
en opdienen!!
Smakelijk!

zondag 3 januari 2010

Strijkvelours

Prentje zoeken, tekenen, uitknippen, strijken en klaar. Dat is werken met strijkvelours. Super gemakkelijk!


Benefits of a bicycle

Aangezien we hier nogal fietsminded zijn, vond ik deze super! Het is meteen afgeprint en uitgehangen voor het raam van ons fietskot.Lief fietst iedere dag door weer en wind naar zijn werk (22 km heen en 22 km terug). Ja, zelfs tijdens deze barre winterdagen!
De school van de kinderen is gekozen in functie van de fiets : vrij ongevaarlijke baan er naar toe (2 km ver) en is ook richting mijn werk.
Na de winter ga ik dit uitproberen : Po op het fietsstoeltje, Su op de aanhangfiets en Je fietst al alleen. Daar trek ik dan zeker een fotootje van!

Broche broche broche


Broches in alle kleuren...

Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen...

Toen Po geboren werd, kreeg hij een super schattig paddenstoelbavetje van een originele vriendin. 7 maand later had ik het nog altijd niet gebruikt uit angst dat het lelijk ging worden.
Tot gisteren op de burenreceptie : voor zijn avondflesje kreeg hij het om. De buren opperden meteen dat ik dit ook moest maken. Deze morgen was Po vroeg wakker en de rest van de huisgenoten sliepen nog. In alle rust en stilte kon ik het vlug naaien. Niet moeilijk, niet veel tijd, minder mooi dan het origineel maar toch ok.
Het zal wel een kwijllapje worden ipv een bavetje (zo kan hij het de ganse dag aan :).

Meisje met broche't Is precies of het meisje is gemaakt voor deze broche... Dank u Bombombilla!
Su is zeer blij en ik ook, want de muts vond ik niet mooi (die kwam trouwens uit de verkleedkist op zolder).